Croșetatul la nivel de artă

24.09.2019

Arta a avut dintotdeauna puterea de a surprinde, nu doar prin estetic, dar mai ales prin curajul artiștilor de a depăși limitele vremurilor. Până și croșetatul a ajuns să fie scos de pe raftul bunicii și reinterpretat pentru a îndeplinii și alte funcții decât acela de a-ți ține cald într-o zi de iarnă. Ne vom îndepărta de această imagine pentru a ajunge în imaginația unor persoane, unor artiști care au dat glas ideilor, iar acum produsele finale vorbesc de la sine.


1. London Kaye

Artista, stabilită în New York, creează fel de fel de modele croșetate incorporate în imaginea stradală (street art crochet). Pe lângă tutorialele pe care le realizează și blogul pe care îl administrează a cărui ultim articol este cu o mașină croșetată, aceasta are și o carte care a fost publicată anul acesta: „Crochet with London Kaye: Projects and Ideas to Yarn Bomb Your Life”. 

2. Adinda Zoutman

Adinda este în principal creatoare de șaluri tricotate, modelul preferat pe care îl folosește fiind florile 3D supradimensioante. Creațiile ei ies în evidență atât prin culorile aprinse pe care le folosește, dar și a modelelor diferite incorporate într-un singur produs. Artista susține că modelele le preia din imaginația ei și nu folosește modele prestabilite. Ea a început să croșeteze de când era mică, de la 6-7 ani. În ultimul timp și-a extins limitele și croșetează și portrete 3D.

3. Sanita Brensone

Deși nu s-ar crede, există cineva care a dus păturica croșetată mai departe, mai aproape de artă. Sanita, sau Sany, iubește să croșeteze pături în culori vibrante, frumoase și cu modele grafice interesante. În afară de aceste modele, recent a început să se joace și cu literele și să creeze păturici cu mesaje motivaționale inspirate mai ales din Harry Potter. 

4. Catarina Pereira

Catarina Pereira, cunoscută și Kawool, este o artistă care croșetează bijuterii stabilită în Portugalia. Ea a învățat să croșeteze de mică și a fost întotdeauna intrigată de această artă. În școală și-a îmbunătățit tehnica, dar nu a fost îndeajuns de satisfăcută. La 22 de ani a urmat un curs de design vestimentar și a continuat să creeze, să facă și să refacă mici proiecte. Astfel, interesul ei pentru croșetat a devenit o pasiune.

5. Andrea Brinkley Jenkins 

Artista îmbină firul croșetat în modele care încununează frumusețea naturii, mai ales frumusețea florilor. În 2016, Andrea Brinkley a deschis O&Y studio și a început să producă o serie de broderie florală croșetată montată în cercuri de lemn. 

6. Michael Kors

Înainte ca designer-ul să devină cunoscut, acesta era pasionat de croșetat. Deși mai puține în prezent, modelele croșetate încă se regăsesc în colecțiile sale.

7. Penny Chorafa

Penny este o artistă din Grecia care creează bijuterii croșetate. Cu ajutorul specializării în arhitectură și a interesului pentru materialele neobișnuite precum firul de hârtie, artista este capabilă  să realizeze piese de artă unice, care pot fi purtate, Pe lângă această pasiune, Penny are propriul ei blog pe care l-a transformat într-un adevărat tur al artiștilor care folosesc arte interactive pentru a da viață creațiilor lor din tot felul de fire unice.

8. Nick Cave

Dacă tot suntem în domeniul vestimentar, este important să-l menționăm pe Nick Cave, nu solistul trupei Nick Cave and the Bad Seeds, ci creatorul de modă. Acesta este cunoscut pentru colecția sa de costume-sunet (SoundSuit). Pe lângă folosirea croșetei în creațiile sale, acesta incorporează dansul și cunoștințele din artele vizuale pentru a le aduce la viață și a le armoniza. Unii critici susțin că acest creații sunt „sculpturi pe care le poți purta”. Cei care doresc să încerce să creeze ceva asemănător sau să dea frâu liber celor mai nebunești idei, Nick Cave a deschis un magazin online unde vinde astfel de materiale pe care le-a folosit în crearea costumelor-sunet.

9. Nathan Vincent

Nathan Vincent este un artist al croșetatului din New York a cărui muncă a fost prezentată în reviste de croșetat recente și în expoziții de artă. Cea mai cunoscută creație a sa este Vestiarul Croșetat (2011). Da, ați citit bine, Nathan se inspiră din obiectele sau chiar camerele din jurul lui și se poate spune că le dedublează, în variantă croșetată. Cea mai recentă creație a sa se numește Let's Play War! (2015) și are în centru soldați croșetați.

10. Sussana Bauer

Încheiem seria artiștilor cu un personaj care impresionează nu prin culorile vibrante sau ideile îndrăznețe, ci prin simplitate, subtilitate, răbdare și atenție. Sussana Bauer croșetează frunze, fie în 3D, fie în 2D; pietre și lemne. Este necesar să admitem că cele mai fermecătoare sunt frunzele croșetate prin detaliile fine care se contopesc cu arhitectura frunzei. Un comentariu cu privire la munca ei sumarizează această îmbinare aproape perfectă „nici măcar nu a trecut peste vinele frunzei”. Majoritatea expozițiilor sale sunt ținute în Marea Britanie la Lemon Street Gallery, Truro. 

Doriți să fiți la curent cu noile produse și articole de blog? 

Abonați-vă la newsletter:

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți